Je kunt niet verder

Het werkt niet of melding 'les ervoor niet afgerond'

Deze pagina heeft twee gescheiden onderdelen

 1. Je klikt op een les en krijgt een foutmelding als je verder wilt gaan met de lessen zonder de les ervoor afgerond te hebben
 2. Je klikt op een les en krijgt een foutmelding omdat je verder wilt gaan met de lessen terwijl je de les ervoor wel al afgerond hebt, maar het systeem zegt van niet…
 3. Je klikt op een les omdat je verder wilt gaan, maar en kunt niet verder. Terwijl alle voorgaand eonderdelen wel een groen vinkje er achter hebben staan. 

 

1) Je klikt op een les en krijgt een boodschap die zegt ‘dat je de les of unit ervoor nog moet afronden’ voordat je verder mag.

 1. Doe die unit of les ervoor, geef aan ‘afgerond’.
 2. Dan kan je verder met de volgende les of volgende onderwerp.
 3. Als deze hiervoor niet helpt Je cache legen
  Cache wil zeggen dat een deel van onze site door jouw computer / tablet wordt onthouden en bij een kleine wijziging in een les weet jouw systeem dat niet en probeert het te laten zien zoals het ‘was’ en dat levert vreemde resultaten op. De uitleg over het cache legen staat ook in dit menu onder ‘klik les doet niets’.
 4. De uitleg hieronder (die situatie komt veel vaker voor).

2a) Je klikt op een les en krijgt een boodschap die zegt dat je de les of unit ervoor nog moet afronden terwijl de les ervoor echt al geheel afgerond is…

 • Het komt voor dat Nederlof Centrum besluit een les of een video in te voegen in een opleiding die al begonnen is.
 • Dat kan leiden tot een situatie waarin je bijvoorbeeld al bezig bent met les 10 en er na het inloggen enkele nieuwe units in les  2 en les 4 en 9 beschikbaar zijn.
 • Als je dan op een willekeurige video klikt die je wilt bekijken krijg je een melding gelijkend op deze:
  ‘dat je eerst de les of unit ervoor nog moet afronden’ terwijl die wel al afgerond is…
 • Vervolgens ga je je cache misschien legen of iets anders proberen maar niets lijkt te helpen.

Wat is er aan de hand (en oplossing):

 1. Als je de unit vóór de unit die je wilt inzien al gedaan hebt, kan je die niet nog een keer doen. Dat hoeft ook niet.
 2. Als je de genoemde melding krijgt betekent dit dat er eerder in de lijst van lessen een les of unit of video toegevoegd is die je nog niet hebt afgerond. Nog niet als afgerond gemarkeerde lessen herken je aan het ontbreken van het vinkje er achter.
 3. Ga op zoek naar de allereerste niet afgeronde les, unit of video en rond die af. Je zilt zien dat je die wel kunt aanklikken en kunt volgen. Dan pas wordt de eerstvolgende nieuwe les er na ‘klikbaar’.
 4. Je herkent de eerste les die beschikbaar en niet afgerond is aan een afwijkende kleur titel, meestal rood of oranje-rood of gwoon ana het ontbreken van het groene vinkje.
 5. Ga zo door tot je alle niet afgeronde lessen, units en videos afgerond hebt.

Voorbeeld (een echte, uit de praktijk)

 • Hieronder zie je dat Les 4 – unit 2 niet afgerond is. Die les valt ook veel op doordat de kleur van de titel zwart is i.p.v. geel waardoor je geneigd bent die aan te willen aanklikken en afronden.
 • Maar, hoe vaak je daar ook op klikt, je kunt de les niet inzien of afronden.
 • Als je nu kijkt naar Les 3 – unit 2 dan zie dat die wel klikbaar is, het vinkje ontbreekt en de titel heeft een andere kleur. Deze unit dien je als eerste te openen en af te ronden.
 • Door Les 3 – unit 2 eerst te volgen (die is tenslotte de eerste qua rangorde) komt de les of unit of video erna ook vrij voor afronding (dan wordt de titel daarvan ook geel, dus klikbaar).
 • Zo volg je alle lessen in de volgorde van boven naar beneden.
 • Noot: als de titel van een les zwart is (niet beschikbaar) is er een les, unit of video eerder die nog afgerond moet worden (vinkje ontbreekt).

2b) Je klikt op een les en krijgt een boodschap die zegt dat je de les of unit ervoor nog moet afronden terwijl de les ervoor echt al geheel afgerond is… en alle onderdelen een groen vinkje hebben.

 • Het systeem controleert 99% van de tijd of je wel echt alle onderdelen, tests etc. afgerond hebt als je klikt op de ‘afgerond knop. Helaas is er ook een kans dat je op die knop klikt terwijl toch niet alles (echt alles…) is afgerond als je op die knop klikt, en het systeem het niet merkt.
 • Als je dan 1 of een aantal onderdelen verder naar de volgende wilt, merkt het systeem opeens dat er nog een niet afgerond onderdeel is en kun je niet verder.
 • je controleert alle onderdelen en je ziet dat achter elk onderdeel een groen vinkje staat… Het groene vinkje betekent helaas alleen dat je zelf aangegevens hebt dat het betreffende onderdeel afgerond was…

Oplossing

 • Vanaf les 1 even snel door de lessen ‘heen te lopen’ (je hoeft niet alles opnieuw in te vullen) en heel goed te kijken welk onderdeel of klein sub-onderdeel niet afgerond is.
 • Zodra je het gevonden hebt; dat afronden en klikken op afgerond.
 • Wel de rest ook nog nalopen, want misschien is er nog een onderdeel of sub-onderdeel dat nog niet geheel afgerond is.

    

   Terug naar de gewone uitleg pagina klik